Tekemisen kautta höyrytyspalveluiden ammattilaiseksi

Jyrin työt hiihtokeskuksessa olivat loppumassa, kun hän huomasi Aalmanin hakevan maarakennusmiestä. Tarkoitus oli tulla Aalmanille pariksi kuukaudeksi kokeilemaan ennen armeijaa, mutta työ vei mennessään. Keväällä Jyrille tulee täyteen kymmenen vuotta Aalmanin leivissä.

Jussi haastatteli ja sanoi, että monen näköistä hommaa olisi tarjolla, jos vaan kiinnostaa. Ja onhan tässä monenlaista tehtykin: maarakennusta, timpurin hommaa, höyrytystä ja kivitöitä. Tällä hetkellä teen höyrytystöitä ja höyrykoneiden huoltoa.

Kun aloitin höyryhommat, sain opastuksen koneiden käyttöön ja ryhdyin tekemisen kautta opettelemaan. Turvallisuus on tärkeää. Kun 180-asteisen höyryn kanssa työskentelee, pitää aina kaksi kertaa miettiä mitä tekee. Nyt kun näitä hommia on kymmenen vuoden ajan tehnyt, voin kyllä sanoa, että homma käy kuin ammattilaiselta.

Työ tekijäänsä opettaa

Höyrykoneiden huollot on tullut opeteltua työn ohessa. Eihän näihin hommiin mitään kouluja ole. Koneisiin on kyllä ohjekirjat mutta käytäntö ja tekeminen opettavat parhaiten.

Työssä ollaan paljon tekemisissä koneiden esim. autojen, aggregaattien ja höyrykoneiden kanssa. Koneiden huollot tehdään työpäivän jälkeen hallilla. Jos kone tulee hallin pihaan rikkinäisenä, on sen seuraavana aamuna oltava työmaalla kunnossa. Höyrytystyö on vastuullista hommaa. Kun valu on sovittu alkamaan esim. klo 07.00, niin siellä on massa-auto ja pumppu silloin paikalla. Höyryttäjä menee paikalle jo klo 05.00, jotta kenenkään ei meidän takia tarvitse odotella.

Aalman työnantajana

Aalman on ollut hyvä ja reilu minua kohtaan, ei ole ollut ikinä mitään probleemia. Kaikki lomat ja reissut on saatu sovittua. Olin viime syksynä lähdössä Kreikkaan ja pari työmaata oli pahasti vaiheessa, loma järjestyi kuitenkin. Meitä on sen verran iso porukka, kaikki joustavat vuorollaan, että saadaan työmaiden aikataulut pidettyä.

Välillä työpäivät venyvät, kun tulee hälytyskeikkoja. Äskenkin Tuukka soitti, että eräässä kohteessa tulee vedet katosta läpi. Työpäivä oli jo päättymässä, mutta keikka lähdettiin hoitamaan. Työporukassa on hyvä henki. Asioista voi puhua suoraan myös työnjohdon suuntaan. Päivät menee nopeasti kun koko ajan on touhua. Tää homma vaatii omanlaista luonnetta. Kyllä monet kysyy, miten viitsit aamulla aikaisin lähteä ja tulla myöhään illalla. Sehän on vain ammatinvalintakysymys.