Kanadan syrjäseuduilta Aalmanin kivitöiden luottomieheksi

Muutin Suomeen syksyllä 2012. Etsittyäni töitä koko talven aloin jo vähän stressaantua, kunnes näin Aalmanin auton kyljessä tekstin ”kivityöt”. Kysyin vaimoltani: Tarkoittaako se sitä mitä luulen? Hän vastasi myöntävästi.

Etsin Aalmanin nettisivuilta puhelinnumeron ja soitin toimitusjohtajalle. Pääsin työhaastatteluun ja sain aloittaa työt parin viikon päästä.

Kanadan ja Suomen erot

Jared oli tehnyt kivitöitä Kanadassa kuuden vuoden ajan ennen saapumistaan Suomeen. Yksityisyrittäjänä toimineen Jaredin asiakkaita olivat pääasiassa omakotitalojen omistajat.

Kanadassa on kesä ja talvi kuten Suomessakin. Myös ihmiset ovat melko samankaltaisia. Kanadassa tein suurimmaksi osaksi seiniä, täällä Suomessa kiveä käytetään enemmän maahan ja lattiaan. Suomessa työmaiden turvallisuus on paljon pidemmällä, kun taas Kanadassa turvallisuusajattelu vasta tekee tuloaan.

Suurin haaste on ilman muuta kieli. Aalmanilla puhun suomea vain parin henkilön kanssa, muiden kanssa puhun englantia. Tämän vuoksi en ole oppinut suomea niin hyvin kuin olisin halunnut. Työkavereideni englannin kielen taito on tosin kehittynyt huimasti!

Työ Aalmanilla

Jared on työskennellyt Aalmanilla 90-prosenttisesti kivitöiden parissa. Työtä on ollut ympäri vuoden jo kuuden vuoden ajan.

Kaikissa kivitöissä tarvitaan ongelmanratkaisutaitoja ja joudutaan huomioimaan esimerkiksi veden valumissuuntia. Liuskekivitöissä ja muissa sisustustöissä pääsee aidosti käyttämään luovuutta. 

Työskentelemme useimmiten pareittain tai tiimeinä. Sisustustöissä on kuitenkin usein syytä toimia yksin, jotta tekijöiden erilaiset “käsialat” eivät muodosta ristiriitaa.

Aalman työnantajana

Aalman on vakaa ja pitkään toiminnassa ollut yritys. Kesäsesongin aikaan on välillä vaikea saada vapaapäiviä mutta muuta huonoa puolta en oikein löydä. Minulla on kaksi pientä tyttöä ja vapaiden saaminen perhesyistä on ollut itsestään selvää. Vaimoni työskentelee toisella paikkakunnalla, joten olen vastuussa kodista ja lasten hakemisesta. 

Alussa sain ehkä vähän liikaakin opastusta mutta kun he näkivät mihin pystyn, olen saanut reilusti vastuuta. Luotan itse omaan ammattitaitooni ja tiedän että työni jälki on hyvää. Aalman on ollut kaikin puolin reilu työnantaja.

”If you work hard, Aalman will work hard for you”